2-daags: Bevrijdingstour

Bezoek belangrijke locaties van Operatie Market Garden, Operatie Veritable en het Rijnlandoffensief tijdens deze tweedaagse tour. In Oost-Nederland is op veel plekken heftig gevochten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Leer meer over de gebeurtenissen in een van de vele musea en sta stil bij de gebeurtenissen bij een militaire begraafplaats of gedenkplaats.

Dag 1 - Ochtend

Vrijheidsmuseum
In het prachtige groene en heuvelachtige landschap van Groesbeek ligt het Vrijheidsmuseum. Het museum ligt dicht bij Duitsland en midden in het gebied van twee van de belangrijkste operaties aan het Westfront tijdens WO2: Market Garden en Veritable. Het museum is gevestigd in een bijzonder gebouw: een 12 meter hoge dome die veel weg heeft van een enorme parachute.

De bezoekers beleven in de vaste expositie van het Vrijheidsmuseum het boeiende Verhaal van Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen in zowel Nederland als Duitsland, Europa en daarbuiten. De Tweede Wereldoorlog krijgt vanuit verschillende perspectieven een veelzijdig gezicht, in samenhang met de geschiedenis van de 20e eeuw en de actualiteit. De bezoeker wordt uitgedaagd kritisch na te denken over vrijheid toen en nu, vol beleving, interactiviteit en museale topstukken.

Vrijheidsmuseum | Wylerbaan 4, Groesbeek | +31 (0)24 397 4404 | welkom@vrijheidsmuseum.nl 

Groesbeek Canadian War Cemetary
Bezoek na het museum de militaire begraafplaats in Groesbeek. Dit is de laatste rustplaats voor 2619 militairen die sneuvelden in de Tweede Wereldoorlog, vooral Canadezen, maar ook andere slachtoffers uit het Gemenebest. De honderden rijen met grafstenen zijn een heel indrukwekkend gezicht, waar iedereen steeds weer stil van wordt.

Groesbeek Canadian War Cemetary | Zevenheuvelenweg 38, Groesbeek | +31 (024) 397 4796

Lees verder

Middag

Lunch - De Waagh Nijmegen
Ga voor de lunch naar De Waagh. Dit restaurant is gevestigd in een prachtig historische pand uit 1612, midden op de Grote Markt in Nijmegen.

Middag - Infocentrum WO2
Infocentrum WO2 Nijmegen is een historisch en toeristisch informatiepunt waar bezoekers meer leren over het Rijk van Nijmegen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De videopresentatie is zeker de moeite waard, daarin wordt in vogelvlucht de oorlogsjaren in regio Nijmegen omschreven. Hierna is er tijd om Nijmegen te verkennen. Dat kan met een stadswandeling, maar ook door even te winkelen.

Infocentrum WO2 Nijmegen | Ridderstraat 27, Nijmegen | +31 024 220 0102 | welkom@infocentrumwo2.nl

Dag 2 - Ochtend

Ochtend - Airborne at the Bridge
Met fenomenaal uitzicht op de wereldberoemde John Frostbrug vertelt Airborne at the Bridge de persoonlijke verhalen van de Britse luitenant John Grayburn, de Duitse Hauptsturmführer Viktor Eberhard Gräbner en de Nederlandse kapitein Jacob Groenewoud die op deze plek vochten en sneuvelden tijdens de Slag om Arnhem in september 1944. 

Airborne at the Bridge | Rijnkade 150, Arnhem | +31 (0)26 333 7710 | info@airbornemuseum.nl

Airborne museum at Hartenstein
In de vaste tentoonstelling van Airborne Museum at Hartenstein wordt verteld wat er van dag tot dag gebeurde tijdens de Slag om Arnhem. Van de luchtlandingen op de heide tot aan de evacuatie over de Rijn. Topstukken zijn de jachthoorn van Luitenant-kolonel John Frost en de verrekijker van Generaal-majoor Roy Urquhart. In de ondergrondse Airborne Experience doorlopen bezoekers letterlijk, stap voor stap, het verhaal van de Slag om Arnhem. Ineens sta je tussen de felle gevechten in de Arnhemse straten van de jaren ’40. Het geluid van een verscheurende oorlog: schoten, inslagen, Engelse kreten, Duitse bevelen, de angst van onderduikers.

Airborne Museum at Hartenstein | Utrechtseweg 232, Oosterbeek | +31 (0)26 333 7710 | info@airbornemuseum.nl

Lees verder

Middag

Lunch - Roadhouse Arnhem
Lunch in de authentieke sfeer van een echt Amerikaans Roadhouse. Hier proef je het lekkerste van de USA, rechtstreeks van de grill of BBQ.

Middag - Hotel de Wereld
Op 5 mei 1945 werd in Hotel de Wereld de capitulatie van de Duitse bezetter een feit. De Canadese generaal Foulkes koos dit hotel als onderhandelingsplek, vanwege de ligging aan het front, de afwezigheid van burgers na de evacuatie en het metaforische karakter van de naam ‘De Wereld’. Foulkes ontmoet de Duitse kolonel-generaal Blaskowitz in de huidige ‘Grote Capitulatiezaal’ om te onderhandelen over de overgave, waarbij ook Prins Bernhard als bevelhebber van de Binnenlandse Strijdkrachten aanwezig was. De Duitsers bleken bereid te capituleren en daarmee werd Hotel de Wereld Wageningen in 1945 een monument van vrede en vrijheid.

Hotel de Wereld | 5 Mei Plein 1, Wageningen | +31 (0)317 460 444 | info@hoteldewereld.nl

Vensters op het Verleden’ gedenkteken Ede
Tijdens de Airborne herdenkingen in 2019 is het landmark 'Vensters op het verleden' op de Ginkelse Heide officieel onthuld. Het was op die dag 75 jaar geleden dat de Britse 4th Parachute Brigade op de locatie landde om deel te nemen aan de Slag om Arnhem. Het landmark is geen monument, maar een kunstwerk dat een indruk geeft van de Airborne landing. Op de voet van het landmark bevinden zich plaquettes die informatie geven over de Slag om Arnhem.

Vensters op het VerledenWijde Veldweg, Ede

Optionele derde dag - Canadese bevrijding van Apeldoorn

overnachten

Meer informatie

Voor meer informatie of speciale pakketten neem contact op met Nico de Mol, Visit the other Holland, +31 (0)6 407 639 48 of n.demol@toerismevan.nl.