Kunst & Cultuur

'The other Holland' is niet alleen thuis voor de op een na grootste Van Gogh collectie ter wereld, maar heeft een grote verscheidenheid aan moderne en bijzondere kunstcollecties die je nergens anders in Nederland vindt. Het aanbod varieert van modern realistisch schilderwerk tot de magnifieke glaskunst van René Lalique of unieke landschapsarchitectuur in een van de vele tuinen. Dit is een walhalla voor elke kunstliefhebber!

Kröller-Müller Museum

In het hart van Nederland ligt de Veluwe. En ook de Veluwe heeft een eigen hart: het Kröller-Müller museum dat ongeveer 350.000 bezoekers per jaar trekt. Benoemd naar de oprichter Helene Kröller-Müller. Het museum is in 1938 geopend en heeft sindsdien een grote internationale reputatie opgebouwd. Hieraan hebben de op een na grootste Van Gogh-collectie in Nederland en de indrukwekkende beeldentuin grotendeels bijdragen.

De Van Gogh-collectie bestaat uit ongeveer 90 schilderijen en 180 tekeningen. Ook vind je er meesterwerken van onder andere Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan. De beeldentuin bestaat uit meer dan 160 beelden van kunstenaars zoals Artiside Maillol, Jean Dubuffet, Marta Pan en Pierre Huyghe. 

Lees verder
Meer informatie

Lalique Museum

Het Lalique Museum in Hanzestad Doesburg is gewijd aan de Da Vinci van de juwelen- en glaskunst, René Lalique (1860-1945). Tijdelijke tentoonstellingen van werken van kunstenaars uit de Jugendstil-periode, zoals Gallé, Daum, Horta, Toorop, Majorelle en Breitner, worden hier regelmatig georganiseerd. Het museum is gevestigd in een goed bewaard gebleven rijksmonument en exposeert voorwerpen van Lalique uit de collecties van het Metropolitan Museum of Art en Musée des Arts Décoratifs en internationale verzamelaars. Veel van deze werken zijn nooit eerder te zien geweest als onderdeel van een museale tentoonstelling. De tentoongestelde stukken omvatten beeldhouwwerken, vazen, grafisch werk, juwelen en klein meubilair. De gebruikte materialen variëren van glas, brons en hout tot zilver.

Lalique Museum | +31 (0)313 471410 | info@laliquemuseum.nl | Gasthuisstraat 1, Doesburg

Lees verder
meer informatie

Museum MORE

In Museum MORE is de kunstverzameling van Hans Melchers ondergebracht, een collectie van nationaal belang voor Nederland. Er is een selectie te zien van ruim 200 werken van toonaangevende realisten van de afgelopen 100 jaar. Van Jan Mankes tot Pyke Koch en van Co Westerik tot Philip Akkerman.

Koele grootmeester Carel Willink
Bijzondere aandacht gaat in het museum uit naar Carel Willink, de koele grootmeester van het Magisch Realisme. Meer dan 30 werken van Willink zijn te zien, een unicum In Nederland. MORE is dan ook het grootste museum voor Nederlands Modern Realisme. Naast Willink zijn kunstenaars zoals Dick Ket, Raoul Hynckes en Wim Schuhmacher vertegenwoordigd en daarmee is de verzameling van MORE van nationaal belang. Veel van deze kunstenaars bouwen voort op een traditie van ambachtelijkheid en technische perfectie, maar elk van hen doet dat op een geheel eigen manier. Ieder creëert een eigen werkelijkheid, soms zelfs een werkelijkheid die niet van deze wereld lijkt.

Museum MORE | Hoofdstraat 28,  Gorssel | +31 (0)57 5760300 | info@museummore.nl

Villa Mondriaan

Villa Mondriaan is een museum dat zich richt op Piet Mondriaan's jongere jaren. Mondriaan's wereldwijde bekendheid stamt uit zijn tijd in Parijs en New York. Maar veel mensen beseffen misschien niet dat hij zijn schilderscarrière is begonnen in de stad Winterswijk, waar hij leefde vanaf de leeftijd van acht tot twintig jaar. Hier ontdekte Piet Mondriaan zijn passie voor tekenen en schilderen. In Winterswijk ontwikkelde Mondriaan het talent dat hem een van de belangrijkste vernieuwers van de schilderkunst maakte. Mondriaan en zijn familie woonde in de villa op Zonnebrink 4, dat is nu Villa Mondriaan.

Villa Mondriaan | +31(0)543 515 400 | info@villamondriaan.nl | Zonnebrink 4, Winterswijk

Lees verder
meer info

Museum de Fundatie

© Pedro Sluiter

Museum de Fundatie is gevestigd in het voormalige gerechtsgebouw, dat is verrijkt met een spectaculaire ultramoderne superstructuur met de bijnaam 'de Wolk'. De Fundatie kan tot de beste musea van het land worden gerekend. Turner, Canova, Van Gogh, Degas, Mondriaan, Marc, Archipenko, Picabio, Pechstein, Chagall, Marini en Picasso, de collectie heeft zeker geen gebrek aan grote namen.

De permanente collectie omvat zonder twijfel een aantal meestwerken uit de afgelopen vier eeuwen. De Fundatie heeft daarnaast een aantrekkelijk aanbod aan tijdelijke exposities. Deze zijn te vinden in zowel het museum zelf, als in het nabijgelegen Kasteel Het Nijenhuis. Die dependance is gevestigd midden in een mooie beeldentuin.

Museum de Fundatie | 0572 388188 | info@museumdefundatie.nl | Blijmarkt 20, Zwolle

Lees verder

Meer informatie

Voor meer informatie of speciale pakketten neem contact op met Nico de Mol, Visit the other Holland, +31 (0)6 407 639 48 of n.demol@toerismevan.nl.