2019

Op elke hoek in Nederland schuilen wel verhalen van vroeger. Tijdens de Tweede Wereldoorlog traden, na vier jaar bezetting, de geallieerden in september 1944 Maastricht binnen. Na Operatie Market Garden volgde de vreselijke Slag om de Schelde. In de eerste maanden van 1945 werd het gebied rondom Nijmegen deel van Operatie Vertitable, het begin van het Rijnlandoffensief. In de omgeving van Arnhem en Nijmegen zijn nog een groot aantal plekken te vinden die iets met Market Garden te maken hebben. Tijdens een bezoek aan het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 of het Airborne Museum 'Hartenstein' leer je onder andere meer over de iconische John Frost Brug bij Arnhem. 

Liberation Route luisterplekken

De Liberation Route in Nederland laat bezoekers de gebeurtenissen in 1944-1945 ervaren. Er zijn bijna 200 audio spots gecreëerd in Nederland. Ook op de grens van Nederland en Duitsland zijn audio spots te vinden. Bij elke audio spot is indrukwekkend verhaal te horen. verteld door één of meerdere personen aan het einde van de oorlog.

Bezoek de website

Highlights

DANIEL LIBESKIND BIJ PALEIS HET LOO - ‘GARDEN OF EARTHLY WORRIES’

Paleis Het Loo toont van 2 april 2019 tot medio 2021 ‘The Garden of Earthly Worries’, een presentatie van vier imposante eigentijdse sculpturen naar ontwerp van de Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind. Libeskind verwierf wereldwijde bekendheid door zijn spectaculaire architecturale en stedelijke ontwerpen. Studio Libeskind in New York geniet internationale faam vanwege ontwerpen voor musea en andere culturele en openbare gebouwen wereldwijd, zoals het Joods Museum in Berlijn en het masterplan voor de herbouw van het World Trade Center in New York.

‘The Garden of Earthly Worries’ is een presentatie van vier abstracte beelden die de elementen ozon, distikstofmonoxide (lachgas), methaan en koolstofdioxide symboliseren. Volgens de kunstenaar zijn deze gassen schadelijke bijproducten van ons menselijk handelen en dragen ze bij aan de onbalans in de natuur, leidend tot onomkeerbare klimaatveranderingen met desastreuse gevolgen voor mens en natuur.  De 17e-eeuwse paleistuin verbeeldt het paradijs, als een menselijke weerspiegeling van de perfecte natuur. De aarde verandert echter zienderogen onder invloed van het menselijk handelen. Met de vier beelden plaatst Libeskind een groot contrast in de barokke paleistuin.

Meer informatie: paleishetloo.nl/libeskind

Paleis Het Loo | geopend van april t/m september; dinsdag t/m zondag en feestdagen 10:00-17:00 uur.

Meer informatie