Kasteel Huis Bergh

Wie een bezoek brengt aan het stadje ’s-Heerenberg wacht een overweldigende ervaring. Opeens ontvouwt zich het uitzicht op het middeleeuwse kasteel Huis Bergh, omgeven door een gracht en half omsloten door een oude vestingwal.

Huis Bergh bestaat zo’n 800 jaar en is een van de grootste kastelen van Nederland. De slotgracht, verdedig…

Lees verder

Wie een bezoek brengt aan het stadje ’s-Heerenberg wacht een overweldigende ervaring. Opeens ontvouwt zich het uitzicht op het middeleeuwse kasteel Huis Bergh, omgeven door een gracht en half omsloten door een oude vestingwal.

Huis Bergh bestaat zo’n 800 jaar en is een van de grootste kastelen van Nederland. De slotgracht, verdedigingstorens, ruwe bakstenen en rustieke rood-witte luiken brengen je terug naar het eind van de middeleeuwen. Kasteel Huis Bergh is vooral bekend als toeristische trekpleister, met haar prachtige uitstraling en laatmiddeleeuwse kunstcollectie. Te zien zijn o.a. vroege-Italiaanse schilderijen, middeleeuwse handschriften en belangrijke werken uit de Duitse kunst van de 16e eeuw. In de middeleeuwse verdedigingstoren is een munten-wapenkamer. De stichting beheert ca. 500 ha. bossen en landerijen waaronder 22 rijksmonumenten. Huis Bergh bezit een uitgebreid en waardevol archief. Het oudste stuk dateert uit 1227. In het parkbos met tuinen achter het kasteel kan men heerlijk wandelen en op het terras van het koetshuis kan men genieten van een lunch. Regelmatig zijn er evenementen, tentoonstellingen, concerten en speciale kinderactiviteiten.

Overnachten op Huis Bergh
Twee van de drie oorspronkelijke verdedigingstorens op de voorburcht van kasteel Huis Bergh zijn ingericht als luxueuze suites voor twee personen. Daar kunt u de sfeer van de Middeleeuwen proeven en de intimiteit ervaren van de dikke kasteelmuren, de nisjes en de smalle wenteltrap. Tegelijkertijd laat de luxe inrichting van de suites niets te wensen over. De torens beschikken over modern comfort met alle eigentijdse communicatiemogelijkheden.

Beroemde bewoners
Huis Bergh is van de 12e eeuw tot en met de 20e eeuw bewoond geweest. De verschillende heren en graven Van den Bergh hebben een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het gebied en sommigen hebben zelfs op landelijk niveau geschiedenis geschreven. In de Tachtigjarige Oorlog werd een belangrijke stempel gedrukt op de Berghse geschiedenis door Willem IV graaf Van den Bergh.

Lees minder
Huis Bergh

Neem alvast een kijkje

Hier ga je heen